Categorized | Рецензии

ПОСЛАНИЕТО НА ЩРИХИТЕ

ПОСЛАНИЕТО НА ЩРИХИТЕ

Добрият познат от студентските години в СУ „Свети Климент Охридски” Филип Геров след известно затишие през годините кодира по телефона едно послание. Долових щрих, че е написал книга и иска да я прочета. Естествено, че поисках. Нещо повече, докато я получа, все онова френско някакси излъчване на приятеля беше в представите ми. Защото отдавна го наричам Мосю Филип.

Е, voila! Мосю Филип ми изпрати по французки художествено оформена книга и с наличието на галско-загадъчно заглавие „Щрихи от Ню Йорк”. Дотук с френската представа за още един интелигентен българин, останал в България.

Скромно определените като записки белетристични късчета носят от самото начало на книгата очарованието от посвещението на явно уважаваната съпруга. При това Филип Геров показва по-нататък, че е не само кавалер на жеста,  но и кавалер на словото. Както и джентълмен по отношение на явно добре вършещата работата си комисия „Фулбрайт”.

Родилите се и роили „Щрихи от Ню Йорк” са еднакво благословени за авторовото самочувствие и за читателя. Добавям и респектиращия отзив на колегата ни с Филип от Алма Матер – значимия български писател Владимир Зарев, и започвам леко да си гриза писалката. Пък после се навивам, че каквото и да напиша, Филип ще го понесе, защото предварително е убеден в добронамереността ми. Ако още някой чете тези редове, нека това доверие го направи максимално снизходителен.

Разгъвайки щрихите от Ню Йорк на Филип Геров във времето и пространството съзираме този магаполис учудващо ясно – като да сме били там вече. Или пък, мисля си, когато и ако някому се удаде да бъде в Ню Йорк, след кото е прочел „Щрихи от Ню Йорк”, ще е наясно какво иска да види, да чуе, да усети. Това не е всичко, защото авторът има в повествованието поне още една сюжетна линия – хората на Ню Йорк и сред тях тези с български корен и присъствие. Става дума за достойно успелите българи, чиито постижения остават в световното наследство.

Лично съм впечатлен, че при препредаването на огромно количество полезна информация авторът успява с мярка и по съвест да очертае своя, Филипстоева марка. Социалната вглъбеност и разсъждения го потвърждават в най-висока степен. Защото не просто се е докоснал до блясъка и великолепието, но е и прозрял несъвършенствата, все още, на човешкото битие. В този смисъл „Щрихи от Ню Йорк” не е аристократичен опус, а послание с възможно най-едри щрихи!

Александър Недков

Comments are closed.

За автора

Филип Стоев Геров е роден на 11 юли 1947 година в град Стрелча, но живее в Пазарджик. Завършва гимназия. След казармата следва българска филология в СУ „Климент Охридски”. Учител е по български език и литература. Неговата книга „Щрихи от Ню Йорк” излиза от печат през месец март 2008 година. Има я във всички регионални (областни) библиотеки, в Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” – София, Народната библиотека „Иван Вазов” – Пловдив, Столичната библиотека и други градски библиотеки, в СУ „Климент Охридски”, Нов български университет, университетите в Пловдив, Велико Търново, Шумен и Благоевград (Югозападния университет), в комисия „Фулбрайт” (във Вашингтон и София) и в най-голямата нюйоркска библиотека – Обществената. Притежават я българи, живеещи в САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Холандия, Испания, Португалия и други страни. Телефон за връзка: 0897 339 145

Advert